Search results for: Egmont
piątek, 07 październik 2022 15:09

Harley Quinn. Piękna katastrofa

Cykl powieści graficznych dedykowany młodym czytelnikom, poruszający ważne tematy społeczne. Składają się na niego pojedyncze albumy poświęcone nastoletnim bohaterom znanym z komiksów DC. Świat oglądany oczami młodych ludzi nie zawsze jest pięknym i przyjaznym miejscem, a problemy, z którymi przyjdzie zmierzyć się bohaterom, przerosłyby niejednego dorosłego. Na szczęście w ich życiu nie zabraknie również miejsca na przyjaźń, radość czy szalone przygody. 

Autorami poszczególnych tomów są doskonale znani nastoletnim czytelnikom pisarze o międzynarodowej sławie tworzący literaturę dla młodzieży, jak Kami Garcia ("Piękne istoty”), Lauren Myracle ("3maj się”) czy Leigh Bardugo ("Grisza”). Za warstwę graficzną odpowiadają utalentowani ilustratorzy i rysownicy, jak Gabriel Picolo, Kit Seaton czy Manuel Preitano

Wygadana, zbuntowana i ekscentryczna piętnastoletnia Harleen Quinzel zostaje wysłana do Gotham z pięcioma dolarami w kieszeni. Dziewczyna nie miała łatwego dzieciństwa, lecz los w końcu się do niej uśmiecha, gdy Mama, najbardziej znana drag queen w Gotham, przygarnia ją pod swoje skrzydła. Z początku wydaje się, że Harleen wreszcie znalazła swoje miejsce na ziemi – miejsce, gdzie poznała swoją nową przyjaciółkę Ivy i gdzie naprawdę może być sobą. Ale wszystko się zmienia, gdy kabaret Mamy pada ofiarą nowej fali gentryfikacji, która powoli zalewa całą okolicę.

I teraz Harleen jest wściekła. A przekuwając swoją złość w czyn, musi dokonać wyboru: czy dołączyć do Ivy, która z całych sił stara się poprawić warunki życia w sąsiedztwie, czy do Jokera, który planuje zniszczyć Gotham, zaczynając od potężnych korporacji.
Laureatka Nagrody Eisnera Mariko Tamaki ("Pewnego lata”) oraz nominowany do Nagrody Eisnera rysownik  Steve Pugh ("The Flintstones”) prezentują opowieść o dorastaniu, dokonywaniu wyborów i ponoszeniu ich konsekwencji. A także o dziwnej nastolatce z Gotham, która próbuje zrozumieć świat i odnaleźć swoją tożsamość.

Published in Recenzje
poniedziałek, 03 październik 2022 10:41

Ale jazda! Koń by się uśmiał!

Pierwsza część humorystycznej serii dla dzieci o niezwykłych koniach z pewnego klubu jeździeckiego. Album zbiorczy zawiera trzy tomy oryginalne: „Co koń wyskoczy”, „Ale jazda!” i „Co za tupet!”.

Czworonożni bohaterowie komentują życie, śmieją się z ludzi, a nawet są przesądni! Poznajemy pełen przegląd końskich charakterów – od miłych kucyków, przez pewne swej piękności klacze po dumne ogiery. Nie brakuje też pechowców, złośliwców ani brudasków. Przedstawiamy pełne humoru opowieści nie tylko dla miłośników koni!

Scenarzystą serii jest Laurent Dufreney, autor tekstów do cyklu humorystycznego „Les Cochons dingues” i twórca ilustracji do opowieści komediowej „Zoé Super”. Rysunki są dziełem Miss Prickly (właśc. Isabelle Mandrou), która współpracuje z pismami dziecięcymi i odpowiada za grafiki do takich serii jak „Mordercza Adelka”, „Animal Jack” czy już wymieniona „Les Cochons dingues”.

Published in Recenzje
niedziela, 25 wrzesień 2022 01:09

Mała gwiazda tuż pod Tsih


Lili, Mat i Benji nie są zwykłymi ludźmi. W dramatycznych okolicznościach tracą rodziców i uciekają na Ziemię ze swojej kosmicznej stacji umieszczonej na orbicie małej planety w gwiazdozbiorze Kasjopei. Ziemianie nie przyjmują uciekinierów z otwartymi ramionami. Rodzeństwo na każdym kroku zderza się z murem obojętności, a nawet wrogości.
Zagrożone dzieciaki muszą ukrywać swoją odmienność, pochodzenie oraz supermoce, którymi są obdarzone. Starają się więc za wszelką cenę wtopić się w tłum, przyjmując ludzki styl życia, co nie jest łatwe. W efekcie ciągle zmieniają miejsca pobytu i szkoły. Czy przeprowadzka do dużego miasta i rozpoczęcie nauki w nowej placówce edukacyjnej, gdzie nie wszystko układa się według starego schematu, odmieni ich smutne życie na lepsze?
Supersi to pierwszy komiks o superbohaterach francuskich twórców Frédérica Maupomé i Dawida.
W 2021 roku został wyróżniony młodzieżową nagrodą przyznawaną przez francuskie Stowarzyszenie Krytyków i Dziennikarzy Komiksowych (ABCD).

Published in Recenzje
środa, 27 lipiec 2022 12:56

Lulu i Nelson. Kierunek Afryka

Początek przygodowej opowieści dla dzieci o spełnianiu marzeń, walce o wolność i miłości do zwierząt. Pierwszy tom serii zdobył nagrodę na francuskim Festiwalu Komiksowym w Blois w 2020 roku. W tym samym roku na podstawie komiksu powstał długometrażowy film animowany.

Rodzice Lulu są cyrkowymi treserami lwów. Zarówno oni, jak ich córka kochają zwierzęta, którymi się zajmują. Niestety, najpierw ginie matka dziewczynki, a zaraz potem cyrkowe drapieżniki... Bohaterka postanawia wyruszyć do Afryki po nowe lwy do oswojenia. Ale czy dziesięciolatka sprosta takiemu zadaniu? I czy naprawdę wyobraża sobie, że lwy lubią żyć w niewoli? Także ludzie pragną wolności, co Lulu sobie uświadomi, kiedy dotrze do Afryki Południowej i pozna prawdę o systemie segregacji rasowej. Historia o niebezpiecznej wyprawie na kraniec świata w prosty i piękny sposób ukazuje, jak dobro może zwyciężać zło.
Scenarzystami serii są Charlotte Girard i Jean-Marie Omont, którzy wcześniej wspólnie tworzyli niezwykle wysoko oceniany przez czytelników cykl mangowy „La balade de Yaya”. Rysunki są dziełem Aurélie Neyret, ilustratorki pism dziecięcych i współautorki znanej także w Polsce serii „Pamiętniki Wisienki”.

Published in Recenzje
środa, 20 lipiec 2022 22:17

Zagadkowe zniknięcie

Czwarty tom opowieści o ośmioletniej Noli, która odziedziczyła po matce funkcję obrończyni Pandorii, niezwykłego świata, do którego przechodzi się przez magiczną pozytywkę. Dziewczynka znajduje wśród rzeczy mamy tajemniczy klucz. Domyśla się, że jego zagadkę zdoła wyjaśnić tylko w Pandorii. Od razu wplątuje się w sprawę dotyczącą złamania jednego z tamtejszych praw. Wraz z przyjaciółmi wpada w kłopoty, ale nie waha się stanąć w obronie istot pragnących po prostu miłości. Czy odwaga Noli wystarczy, aby zmieniono niesprawiedliwe prawo?

Scenarzystką serii jest Francuzka o pseudonimie Carbone (właśc. Bénédicte Carboneill), która po wielu latach pracy jako nauczycielka postanowiła pisać dla dzieci. Tak powstały liczne książki dla najmłodszych oraz scenariusze do komiksów "Le Pass’Temps”, "Pozytywka”, "Dans les yeux de Lya” czy "Complots à Versailles”. Rysunki są dziełem urodzonego w Demokratycznej Republice Konga grafika zwanego Gijé (Jérôme Gillet), który wcześniej pracował w przemyśle reklamowym i przy produkcji filmów animowanych (m.in. „Barababor”). Historia o Noli jest jego pierwszym dużym projektem komiksowym.

Published in Recenzje
niedziela, 19 czerwiec 2022 01:38

Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 5

Piąty album zbiorczy z komiksami o przygodach pięciu Czarodziejek – bohaterek znanych milionom czytelników na całym świecie. Księga zawiera komiksy z numerów 53–62 magazynu „Czarodziejki WITCH”, a we wstępie kilka ciekawostek z życia włoskiej redakcji i autorów WITCH. Światem Arkhanta rządzi władca o imieniu Ari – przez poddanych uznawany za pana dobrego i łaskawego, ale... człowiek ten nienawidzi mędrców z Kondrakaru i planuje atak na ich twierdzę! Co jest przyczyną tej nienawiści? I skąd władca czerpie tak wielką moc, że jest w stanie rzucić wyzwanie Wyroczni i jej sprzymierzeńcom? Czy Czarodziejki przemówią Ariemu do rozumu, czy też będą musiały stanąć z nim do walki? Równocześnie same mają spore kłopoty w swoim świecie. Podczas wymiany międzyszkolnej zostają rozdzielone na wiele tygodni. W takich warunkach trudno utrzymać jedność grupy WITCH! Na domiar złego zaczyna deptać im po piętach agent specjalizujący się w zjawiskach paranormalnych... Przed dziewczynami mnóstwo przeszkód do pokonania!

Published in Recenzje
środa, 15 czerwiec 2022 11:08

Nigdy sami

Pierwszy tom serii przygodowej dla młodzieży o współczesnych czarownikach ze szkoły średniej! Dawno temu potężny mag podzielił swoją moc pomiędzy siedmiu uczniów. Minęły stulecia... Leo skrywa niezwykły sekret, o którym nie wie nawet jego mama. W gimnazjum poznaje dwie osoby mające równie dziwne zdolności. Czy spotkanie w jednym miejscu trojga młodych ludzi władających nadprzyrodzoną mocą to przypadek? Rozpoczynają się niewiarygodne przygody nastolatków, którzy do tej pory czuli się wyrzutkami, ale teraz zaczynają rozumieć, że już nie będą sami! 

Published in Recenzje
poniedziałek, 13 czerwiec 2022 14:29

Panny, złodzieje, rycerze i minstrele

Zuchwała buntowniczka Toska i jej brat, muzyk Rinaldo, są sierotami. Wraz z wiernym sokołem Argo mieszkają w kryjówce w sercu toskańskiego lasu. Toska, uzbrojona w procę, łuk i strzały, zawsze staje po stronie słabszych. Podczas wyprawy do zamku Castelguelfo rodzeństwo spotyka Lucillę, jedyną córkę tamtejszego księcia. To spotkanie zapoczątkuje serię niezwykłych przygód i odmieni życie całej trójki! Autorami serii są znani wloscy scenarzyści i ilustratorzy Teresa Radice i Stefano Turconi, autorzy m.in. przygodowych serii "Violette around the world" i "Forbidden Harbour".

Published in Recenzje
piątek, 03 czerwiec 2022 19:42

Enola i niezwykłe zwierzęta. Tom 2

Drugi tom przygodowej serii dla dzieci o Enoli, niezwykłej weterynarce specjalizującej się w pomaganiu legendarnym stworom. Album zbiorczy zawiera dwie opowieści oryginalne: „Polowanie na krakena” i „Zaginiony yeti”.

Na przybrzeżnych wodach coraz częściej dochodzi do ataków ogromnego krakena na statki rybackie. Dlaczego morski potwór nie daje spokoju ludziom morza? Po rozwikłaniu tej zagadki dzielna Enola rusza w najwyższe góry świata. Wezwali ją tam mnisi z klasztoru, którego od pokoleń strzeże potężny yeti. Niestety, ostatnio z włochatym człowiekiem śniegu są pewne problemy...

Scenarzystą „Enoli” jest Joris Chamblain, współautor wielu opowieści dla dzieci, w tym znanych polskiemu czytelnikowi „Pamiętników Wisienki”. Lucile Thibaudier to publikująca od kilku lat graficzka, która zdobyła uznanie rysunkami do komiksów napisanych właśnie przez Chamblaina, m.in. do cyklu „Sorcières sorcières”.

Published in Recenzje
poniedziałek, 04 kwiecień 2022 17:41

Enola i niezwykłe zwierzęta. Tom 1

Początek przygodowej serii dla dzieci o Enoli, niezwykłej weterynarce specjalizującej się w pomaganiu stworom z baśni i legend. Pierwszy album zbiorczy zawiera dwa tomy oryginalne: "Niesforny gargulec" i "Na ratunek jednorożcom".

Enola jest gotowa ruszyć na koniec świata, aby ratować dziwne istoty będące w potrzebie lub niebezpieczeństwie. Pewnego dnia zostaje wezwana do miasteczka, gdzie gargulec zdobiący dach kościoła ciągle oblewa wodą ludzi wychodzących z mszy. Co poradzić na niegrzeczne zachowanie potworka? Może Enola znajdzie sposób. Zaraz potem będzie musiała pomóc jednorożcom, które mają poważne kłopoty!

Scenarzystą "Enoli" jest Joris Chamblain, współautor wielu opowieści dla dzieci, w tym znanych polskiemu czytelnikowi "Pamiętników Wisienki". Lucile Thibaudier to publikująca od kilku lat graficzka, która zdobyła uznanie rysunkami do komiksów napisanych właśnie przez Chamblaina, m.in. do cyklu "Sorcieres sorcieres".

Published in Recenzje